Książki ekonomiczne
0 produktów   0 PLN
Liczba produktów: 0
Znajdź    
      O nas       Klub książki       Regulamin       Zestawy       Promocje       Aktualności       Autorzy       Partnerzy       Kontakt

Podstawy gastronomii Mariola Milewska, Anna Prączko, Andrzej Stasiak

Podstawy gastronomii
Produkt dostępny

ISBN: 978-83-208-1861-1
Cena katalogowa: 62.90 PLN
Cena po rabacie:  53.47 PLN
Oszczędzasz: 9.43 PLN


Książka stanowi kompendium wiedzy dotyczącej gastronomii. Zawiera on: historię gastronomii w Polsce i na świecie, podstawowe pojęcia stosowane w gastronomii, opis produktu gastronomicznego, prezentację produktu gastronomicznego od strony jego atrakcyjności w turystyce, wybrane organizacje i stowarzyszenia gastronomiczne, rolę informacji i promocji w gastronomii oraz trendy w rozwoju współczesnej gastronomii.

Podręcznik jest przeznaczony dla studentów uczelni tyrystycznych, hotelarskich, technicznych (np. kierunku technologia żywności), rolniczych, szkół policealnych o profilu gastronomicznym, turystycznym i hotelarskim oraz osób zarządzających obiektami gastronomicznymi.

Liczba stron 268
Rok wydania 2010
Miejsce wydania Warszawa
Wydanie I
Oprawa miękka

Spis treści

Rozdział 1. Zarys historii gastronomii
1.1. Historia gastronomii na świecie
1.2. Historia gastronomii w Polsce
 

Rozdział 2. Elementarne zagadnienia gastronomii
2.1. Istota gastronomii i usługi gastronomicznej
2.2. Klasyfikacja placówek gastronomicznych
2 2.1. Kryteria klasyfikacji placówek gastronomicznych
2.2.2. Klasyfikacja branżowa placówek gastronomicznych
2.2.3. Klasyfikacja urzędowa (prawna) placówek gastronomicznych
2.3. Ważniejsze pojęcia stosowane w gastronomii 
 

Rozdział 3. Podstawowe wyposażenie gastronomiczne
3.1. Materiały stosowane do produkcji wyposażenia gastronomicznego
3.2. Podstawowe instalacje w gastronomii
3.3. Wyposażenie zaplecza
3.4. Wyposażenie frontu 
 

Rozdział 4. Produkt gastronomiczny
4.1. Definicja i cechy produktu gastronomicznego
4.2. Poziomy postrzegania (wymiary) produktu gastronomicznego
4.3. Charakterystyka komponentów produktu gastronomicznego
4.3.1. Asortyment potraw i napojów a karta menu
4.3.2. Obsługa klienta
4.3.3. Zewnętrzny wygląd obiektu
4.3.4. Wystrój wnętrza
4.3.5. Usługi dodatkowe
4.3.6. Inne cechy usługi
4.4. Cykl życia produktu gastronomicznego 
 

Rozdział 5. Atrakcyjność produktu gastronomicznego w turystyce
5.1. Gastronomia a turystyka
5.2. Gastronomia jako produkt turystyczny
5.2.1. Produkty proste: usługa i rzecz
5.2.2. Produkt turystyczny - impreza (pakiet turystyczny)
5.2.3. Produkt turystyczny - wydarzenie
5.2.4. Produkt turystyczny - obiekt
5.2.6. Produkt turystyczny - szlak
5.2.7. Produkt turystyczny - obszar
5.3. Produkty tradycyjne i regionalne 
 

Rozdział 6. Ważne osobistości świata gastronomii
6.1. Święci i patroni gastronomii
6.1.1. Św. Marta
6.1.2. Św. Sabina
6.1.3. Św. Maciej Apostoł
6.1.4. Św. Wawrzyniec
6.1.5. Św. Jan Leonardi
6.1.6. Św. Klemens Hofbauer (Dworzak)
6.2. Wielcy europejscy gastronomicy
6.2.1. Gillaume Tirel (Taillevent)
6.2.2. M. Boulanger
6.2.3. Anthelme Brillat-Savarin
6.2.4. Marie Antoine Careme
6.2.5. Franz Sacher
6.2.6. Auguste Escoffier
6.2.7. Paul Bocuse
6.3. Wielcy polscy gastronomicy
6.3.1. Mikołaj Wierzynek
6.3.2. Stanisław Czerniecki
6.3.3. Jerzy Franciszek Kulczycki
6.3.4. Wojciech Wincenty Wielądek
6.3.5. Lucyna Ćwierczakiewiczowa
6.3.6. Edward Pomian Pożerski (Edouard de Pomiane)
6.3.7. Zdzisław T. Nowicki
6.3.8. Kurt Scheller 
 

Rozdział 7. Organizacje i stowarzyszenia związane z gastronomią i gastronomiczne
7.1. Międzynarodowe organizacje i stowarzyszenia
7.1.1. Światowa Organizacja Zdrowia (WHO)
7.1.2. Organizacja Narodów Zjednoczonych do Spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO)
7.1.3. Międzynarodowe Zrzeszenie Hoteli i Restauracji (IH&RA)
7.1.4. Konfederacja Krajowych Stowarzyszeń Hoteli i Restauracji we Wspólnocie Europejskiej (HOTREC)
7.1.5. Światowa Organizacja Stowarzyszeń Kucharskich (WACS)
7.1.6. Europejskie Stowarzyszenie Nowoczesnych Restauracji (EMRA)
7.1.7. Międzynarodowe Stowarzyszenie Barmanów (IBA)
7.2. Organizacje i stowarzyszenia gastronomiczne w Polsce
7.2.1. Polska Izba Gospodarcza Restauratorów i Hotelarzy (PIGRiH)
7.2.2. Polskie Stowarzyszenie Pracowników Hotelarstwa i Gastronomii (PSPHiG)
7.2.3. Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni (OSSKiC)
7.2.4. Stowarzyszenie Polskich Kucharzy i Cukierników (SPKiC)
7.2.5. Stowarzyszenie Polskich Barmanów (SPB-PBA)
7.2.6. Stowarzyszenie Sommelier Polski (SSP)
7.2.7. Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego (PIPRiL) 
 

Rozdział 8. Promocja i informacja w gastronomii
8.1. Promocja
8.1.1 Definicja i rodzaje działań promocyjnych
8.1.2. Reklama
8.1.3. Public relations
8.1.4. Sprzedaż osobista
8.1.5. Promocja sprzedaży
8.1.6. Targi gastronomiczne
8.2. Źródła informacji branżowej 
 

Rozdział 9. Trendy w rozwoju gastronomii
9.1. Megatrendy wpływające na sektor gastronomiczny
9.2. Demografia
9.3. Ekonomia
9.4. Świadomość, edukacja
9.5. Zdrowie
9.6. Styl życia
9.7. Zwyczaje żywieniowe
9.8. Turystyka, czas wolny
9.9. Sztuka i kultura
9.10. Technologie informatyczne
9.11. Ekologia (ochrona środowiska - zrównoważony rozwój - naturalna żywność)

Produkty powiązane (6)
Marketing sensoryczny Podstawy gastronomii -15%
Bertil Hultén, Niklas Broweus, Marcus van Dijk
Marketing sensoryczny
Cena po rabacie: 49.22 PLN
Marketing w gastronomii -15%
Józef Sala
Marketing w gastronomii
Cena po rabacie: 50.92 PLN
Strategia reklamowa -15%
Karolina Janiszewska, Jacek Kall
Strategia reklamowa
Cena po rabacie: 38.17 PLN
Strategie marketingowe w instytucjach kultury -15%
Łukasz Wróblewski
Strategie marketingowe w instytucjach kultury
Cena po rabacie: 42.42 PLN
Strategie produktu. Koncepcje i metody zarządzania ofertą produktową -15%
Strategie rozwoju handlu -15%
Tomasz Domański
Strategie rozwoju handlu
Cena po rabacie: 44.20 PLN
© 2010 Polskie Wydawnictwo Ekonomiczne
Wszelkie prawa zastrzeżone.
Projekt & cms: www.zstudio.pl