Książki ekonomiczne
0 produktów   0 PLN
Liczba produktów: 0
Znajdź    
      O nas       Klub książki       Regulamin       Zestawy       Promocje       Aktualności       Autorzy       Partnerzy       Kontakt

Specjalności kuchni polskiej Praca zbiorowa

Specjalności kuchni polskiej
Produkt dostępny

ISBN: 978-83-208-1995-3
Cena katalogowa: 39.90 PLN
Cena po rabacie:  19.95 PLN
Oszczędzasz: 19.95 PLN


Specjalności kuchni polskiej” to najnowszy zbiór przepisów charakterystycznych dla współczesnej kuchni polskiej. Są to przepisy znane, sprawdzone, niezbyt skomplikowane w przygotowaniu, nowoczesne od strony współczesnych zasad żywieniowych, uwzględniające upodobania kulinarne Polaków. Znajdziecie Państwo tu wiele przepisów na przysmaki przyrządzane zarówno na co dzień, jak i na uroczyste okazje.
 
Polska ma bogatą tradycję kulinarną, wypracowaną przez pokolenia, a zawirowania historyczne sprawiły, że do polskiej kuchni weszło wiele nowych potraw. Mieszały się smaki i aromaty. Mamy więc potrawy całkowicie polskie, ale i potrawy z innych kuchni, które przygotowywane w polski sposób tak wrosły w naszą tradycję, iż są uważane za czysto polskie. Współcześnie kuchnia polska wciąż wzbogaca się też o nowe potrawy. Pochodzą one często z kuchni odległych regionów świata. Przygotowywanie potraw musi się obecnie opierać na aktualnej wiedzy o zasadach żywienia, aby potrawy były i smaczne, i zdrowe. Trzeba więc pamiętać, że dzisiaj preferowane są potrawy niezbyt tłuste, lżejsze, łatwiej strawne, z dużą ilością warzyw. Codzienne zagonienie i szybkie tempo życia nie sprzyjają delektowaniu się jedzeniem. Ale należy dbać, aby przyrządzane potrawy były smaczne i estetycznie podane, bo to nie tylko pomaga zaspokoić głód, ale może też poprawić humor, ułatwić kontakty międzyludzkie i wzbogacić wzajemne relacje.
Autorzy nawiązując do bestsellerowej już „Kuchni polskiej” (PWE) zaproponowali przepisy, które mogą stać się inspiracją do kulinarnych poszukiwań, tworzenia nowych smakołyków, wyzwalania inwencji w komponowaniu nowych lub modyfikowania już znanych potraw.
 

Liczba stron 196
Rok wydania 2012
Miejsce wydania Warszawa
Wydanie I
Oprawa twarda
Format 224x222

SPIS TREŚCI
 

Od Wydawcy


Przekąski
Przekąski zimne
Przekąski gorące


Surówki i sałatki
Surówki
Sałatki
 

Zupy i dodatki do zup
Zupy
Dodatki do zup
 

Sosy
Sosy zimne
Sosy gorące
Sosy słodkie
 

Ryby i raki
Ryby
Raki
 

Potrawy z drobiu
 

Potrawy z mięsa
Cielęcina
Wołowina
Wieprzowina
Baranina
Królik
 

Dzikie ptactwo i dziczyzna
Dzikie ptactwo
Dziczyzna
 

Warzywa i grzyby
Potrawy z warzyw
Potrawy z grzybów
 

Potrawy z mąki i kasz
Potrawy z mąki
Potrawy z kasz
 

Potrawy z jaj i sera
Potrawy z jaj
Potrawy z sera
 

Desery
 

Ciasteczka, ciasta i dodatki do ciast
Ciasteczka
Ciasta
Torty
Dodatki do ciast
 

Napoje
Napoje bezalkoholowe
Napoje alkoholowe
 

Przetwory
Przetwory owocowe
Przetwory warzywne
 

Zamiana jednostek objętościowych na gramy
 

Skorowidz

Produkty powiązane (1)
Kuchnia polska PWE Specjalności kuchni polskiej -15%
Praca zbiorowa
Kuchnia polska PWE
Cena po rabacie: 59.42 PLN
Nasi klienci wybrali także
Kuchnia polska PWE Specjalności kuchni polskiej -15%
Praca zbiorowa
Kuchnia polska PWE
Cena po rabacie: 59.42 PLN
© 2010 Polskie Wydawnictwo Ekonomiczne
Wszelkie prawa zastrzeżone.
Projekt & cms: www.zstudio.pl