Specjalności kuchni polskiej
Rok wydania: 2012
Miejsce wydania: Warszawa
Wydanie: I
Oprawa: twarda
Format: 224x222
„Specjalności kuchni polskiej” to najnowszy zbiór przepisów charakterystycznych dla współczesnej kuchni polskiej. Są to przepisy znane, sprawdzone, niezbyt skomplikowane w przygotowaniu, nowoczesne od strony współczesnych zasad żywieniowych, uwzględniające upodobania kulinarne Polaków. Znajdziecie Państwo tu wiele przepisów na przysmaki przyrządzane zarówno na co dzień, jak i na uroczyste okazje.
Polska ma bogatą tradycję kulinarną, wypracowaną przez pokolenia, a zawirowania historyczne sprawiły, że do polskiej kuchni weszło wiele nowych potraw. Mieszały się smaki i aromaty. Mamy więc potrawy całkowicie polskie, ale i potrawy z innych kuchni, które przygotowywane w polski sposób tak wrosły w naszą tradycję, iż są uważane za czysto polskie. Współcześnie kuchnia polska wciąż wzbogaca się też o nowe potrawy. Pochodzą one często z kuchni odległych regionów świata. Przygotowywanie potraw musi się obecnie opierać na aktualnej wiedzy o zasadach żywienia, aby potrawy były i smaczne, i zdrowe. Trzeba więc pamiętać, że dzisiaj preferowane są potrawy niezbyt tłuste, lżejsze, łatwiej strawne, z dużą ilością warzyw. Codzienne zagonienie i szybkie tempo życia nie sprzyjają delektowaniu się jedzeniem. Ale należy dbać, aby przyrządzane potrawy były smaczne i estetycznie podane, bo to nie tylko pomaga zaspokoić głód, ale może też poprawić humor, ułatwić kontakty międzyludzkie i wzbogacić wzajemne relacje.
Autorzy nawiązując do bestsellerowej już „Kuchni polskiej” (PWE) zaproponowali przepisy, które mogą stać się inspiracją do kulinarnych poszukiwań, tworzenia nowych smakołyków, wyzwalania inwencji w komponowaniu nowych lub modyfikowania już znanych potraw.
SPIS TREŚCI
Od Wydawcy
Przekąski
Przekąski zimne
Przekąski gorące
Surówki i sałatki
Surówki
Sałatki
Zupy i dodatki do zup
Zupy
Dodatki do zup
Sosy
Sosy zimne
Sosy gorące
Sosy słodkie
Ryby i raki
Ryby
Raki
Potrawy z drobiu
Potrawy z mięsa
Cielęcina
Wołowina
Wieprzowina
Baranina
Królik
Dzikie ptactwo i dziczyzna
Dzikie ptactwo
Dziczyzna
Warzywa i grzyby
Potrawy z warzyw
Potrawy z grzybów
Potrawy z mąki i kasz
Potrawy z mąki
Potrawy z kasz
Potrawy z jaj i sera
Potrawy z jaj
Potrawy z sera
Desery
Ciasteczka, ciasta i dodatki do ciast
Ciasteczka
Ciasta
Torty
Dodatki do ciast
Napoje
Napoje bezalkoholowe
Napoje alkoholowe
Przetwory
Przetwory owocowe
Przetwory warzywne
Zamiana jednostek objętościowych na gramy
Skorowidz
Kurier Inpost | 14 zł |
Kurier FedEX | 14 zł |
Inpost Paczkomaty | 14 zł |
Odbiór osobisty | 0 zł |
Darmowa dostawa | od 250 zł |
Darmowa dostawa w Klubie Książki | od 200 zł |
Kuchnia polska PWE
Rok wydania: 2005
Miejsce wydania: Warszawa
Wydanie: XLVII
Oprawa: twarda