Najlepsze ceny Specjalne oferty dla członków klubu książki PWE Najtańsza dostawa
Dr Andrzej Szymkowiak
ORCID: 0000-0001-5673-7093

Profesor Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu, kierownik laboratorium ConsumerLab. Jego obszar badawczy obejmuje zrównoważone zachowania zakupowe oraz analizę wpływu nowych mediów na postawy konsumentów. W swojej pracy naukowej skupia się na przeprowadzaniu badań mających na celu zrozumienie, w jaki sposób zmieniające się media wpływają na preferencje i decyzje współczesnych konsumentów. Jest autorem artykułów naukowych opublikowanych m.in. w czasopismach takich jak: „Technology in Society”, „Journal of Consumer Behaviour”, „Food Quality and Preference”, „Trends in Food Science & Technology” oraz „British Journal of Educational Technology”.

 
DOI: 10.33226/1231-7853.2024.6.2
JEL: M31

Postrzeganie i intencje wobec glampingu – wieloaspektowa analiza wymiarów wartości

The growing trend of glamping, an experience that seamlessly combines the tranquillity of nature with luxury amenities, has witnessed increasing popularity over recent years. This study delves into the intricate interplay between the perceived values associated with glamping and the ensuing booking intentions of potential consumers. Leveraging Structural Equation Modelling (SEM), we conducted a systematic analysis of the relationships between various dimensions of perceived glamping value and their impact on booking intentions. Our findings highlight the pronounced significance of quality and hedonic values in shaping future booking decisions. On the contrary, economic value revealed an inverse relationship with booking intentions. These insights provide valuable guidance for both academia and industry practitioners, offering strategic directions for enhancing their offerings and marketing campaigns. This study pioneers new ground in the ever-changing realm of experiential tourism and emphasizes the need for ongoing research to refine our understanding, given the evolving nature of consumer perceptions and the dynamic glamping sector.

Coraz widoczniejszy trend w turystyce, jakim jest glamping, czyli doświadczenie łączące harmonię natury z luksusowymi udogodnieniami, zdobywa popularność w ostatnich latach. Niniejsze badanie zagłębia się w złożoną interakcję między postrzeganymi wartościami związanymi z glampingiem a wynikającymi z tego intencjami rezerwacji przez potencjalnych konsumentów. Przy użyciu Modelowania Równań Strukturalnych (SEM) została przeprowadzona systematyczna analiza związków między różnymi wymiarami postrzeganej wartości glampingu a ich wpływem na zamiar rezerwacji. Wyniki badania wskazują na znaczenie jakości i wartości hedonistycznych w kształtowaniu przyszłych decyzji rezerwacyjnych. Z kolei wartość ekonomiczna wykazała odwrotny związek z intencjami rezerwacji. Otrzymane wyniki dostarczają cennych wskazówek zarówno dla środowiska akademickiego, jak i praktyków branży, oferując kierunki strategiczne udoskonalania ofert i kampanii marketingowych. To badanie otwiera nowe perspektywy w zmiennym obszarze turystyki doświadczalnej i podkreśla potrzebę kontynuacji badań w celu lepszego zrozumienia omawianego zjawiska, z uwzględnieniem zmieniającej się natury postrzegania konsumentów i dynamicznego charakteru sektora glampingu.

Słowa kluczowe: glamping; experiential tourism; booking intentions; consumer perceptions (glamping; turystyka doświadczalna; intencje rezerwacyjne; postrzeganie konsumentów)
DOI: 10.33226/1231-7853.2024.5.5
JEL: M12, D91, L84, A14, M54

Osoby wysoko wrażliwe (WWO) charakteryzują się głębszym przetwarzaniem informacji, większą wrażliwością na bodźce zewnętrzne i silniejszymi reakcjami emocjonalnymi. W badaniu sprawdzono wpływ tatuaży na doświadczanie emocji, relacji międzyludzkich, postrzeganie profesjonalizmu i ocenę załogi lotniczej przez osoby wysoko wrażliwe. Porównano także uzyskane dla nich wyniki z odbiorem tych samych tatuaży przez osoby nisko wrażliwe. W badaniu uczestniczyło 788 osób – 99 osób stanowiły osoby wysoko wrażliwe, a 689 – osoby o niskiej wrażliwości, które pełniły funkcję grupy kontrolnej. Uczestnicy zostali poproszeni o ocenę zdjęć załogi pokładowej o czterech stopniach intensywności tatuaży pod kątem: profesjonalizmu, relacji międzyludzkich i emocji. Analiza wpływu tatuaży na emocje osób wrażliwych i postrzeganie przez nie profesjonalizmu personelu pokazuje, że intensywność tatuaży nie ma istotnego znaczenia dla emocji, jednak istnieją różnice między grupami o różnym stopniu wrażliwości. Obecność tatuaży nie zmienia ogólnego postrzegania profesjonalizmu załogi lotniczej, co może oznaczać pewną akceptację społeczną tatuaży w kontekście zawodowym.

Słowa kluczowe: osoby wysoko wrażliwe; personel pokładowy; obsługa klienta; cechy wyglądu; tatuaże
DOI: 10.33226/1231-7853.2023.10.4
JEL: D10, D91, I12, M31, M38

Oczekiwania konsumentów wobec etykietowania produktów zawierających mięso in vitro

Food labels are an important factor in determining purchases. The aim of the study was to discover consumer expectations regarding the labelling of products containing cultured meat. A comparative analysis was conducted on 1,286 consumers, taking food technology neophobia, customer innovativeness and health consciousness into account. The analysis is based on a series of Repeated Measures ANOVAs, which has made it possible to identify individual differences among consumers. We found a significant variation in terms of a level with which consumers formulate their judgment concerning the information that should appear on the packaging. We identified three groups of variables with different levels of expectation, where in-vitro is not the leading one. The results indicate that the placement of information about cultured meat on food labels may have a negative stigmatizing effect.

Etykiety żywnościowe są ważnym czynnikiem determinującym zakupy. Celem badania było poznanie oczekiwań konsumentów w zakresie etykietowania produktów zawierających mięso in vitro. Analizie porównawczej poddano 1286 konsumentów, biorąc pod uwagę neofobię technologii żywności, innowacyjność konsumentów oraz ich świadomość zdrowotną. Analiza opiera się na serii ANOVA z powtarzanymi pomiarami, co pozwoliło zidentyfikować indywidualne różnice między konsumentami. Stwierdziliśmy istotne zróżnicowanie poziomu, na jakim konsumenci formułują swoje opinie na temat informacji, które powinny znaleźć się na opakowaniach. Zidentyfikowaliśmy trzy grupy zmiennych o różnych poziomach oczekiwań względem nich, przy czym in vitro okazało się nie być zmienną wiodącą. Wyniki wskazują, że umieszczanie na etykietach żywności informacji o mięsie in vitro może mieć negatywny efekt stygmatyzujący.

Słowa kluczowe: cell-based meat; labelling; consumer expectancy; food technology neophobia; health consciousness (mięso in vitro; etykietowanie; oczekiwania konsumentów; neofobia technologii żywności; świadomość zdrowotna)