Najlepsze ceny Specjalne oferty dla członków klubu książki PWE Najtańsza dostawa
Prof. Li Dan
ORCID: 0009-0001-0119-6928

Doktor nauk o zarządzaniu, profesor nadzwyczajny i opiekun studentów studiów doktoranckich na Wydziale Administracji Publicznej w Northeastern University (Chiny). Jej zainteresowania badawcze obejmują politykę publiczną, zarządzanie sprawami kulturalnymi oraz politykę z zakresu nauki i technologii.

 
DOI: 10.33226/1231-7853.2024.8.1
JEL: C12, C51, D01, H83

Badanie czynników i strategii konsumpcji kultury cyfrowej przez studentów na podstawie analizy SEM

It is of great significance for college students, being an important consumer group of digital cultural products and services, to study their consumption willingness and influencing factors. Based on six variables, namely: product attribute cognition, technology information cognition, product information acquisition, subjective norm, perceived behaviour control and consumption willingness, this paper constructs a structural equation model, explores the influencing factors, analyses the action path, and expands the research perspective of digital cultural consumption. It is found that the internal perception and external conditions of college students directly affect the emergence of consumption intention of digital culture; the attribute of cultural products will not directly contribute to the emergence of digital cultural consumption intention; information exchange can be used as an intermediary to promote emergence of digital cultural consumption intention; digital technology needs to play a promoting role with the help of normative forces. Based on that, this paper puts forward policy suggestions from strengthening environment creation, focusing on content upgrading, paying attention to platform functions, attaching importance to cultural norms, etc., in order to promote the quality and efficiency of digital cultural consumption.

Ważną grupą konsumentów cyfrowych produktów i usług kulturalnych są studenci college'ów, dlatego niezwykle istotne jest badanie ich gotowości do konsumpcji kultury i czynników na nią wpływających. Na podstawie sześciu zmiennych, a mianowicie: poznawania atrybutów produktu, poznawania informacji technologicznych, nabywania informacji o produkcie, subiektywnej normy, postrzeganej kontroli zachowania i gotowości do konsumpcji, autorzy niniejszego artykułu konstruują model równań strukturalnych, badają wyróżnione czynniki, analizują ścieżkę działania i rozszerzają perspektywę badawczą cyfrowej konsumpcji kultury. W artykule stwierdzono, że wewnętrzna percepcja i warunki zewnętrzne bezpośrednio wpływają na pojawienie się u studentów college'ów intencji konsumpcji kultury cyfrowej; atrybuty produktów kulturalnych nie będą bezpośrednio przyczyniały się do pojawienia się zamiaru cyfrowej konsumpcji kultury; wymiana informacji może być wykorzystywana jako pośrednik w promowaniu pojawienia się intencji cyfrowej konsumpcji kultury; technologia cyfrowa musi odgrywać rolę promocyjną przy użyciu sił normatywnych. Na tej podstawie przedstawiono sugestie dotyczące polityki wzmacniania środowiska, skupiania się na ulepszaniu treści, zwracania uwagi na funkcje platformy, przywiązywania wagi do norm kulturowych itp., w celu promowania jakości i efektywności cyfrowej konsumpcji kultury.

Słowa kluczowe: digital culture consumption; structural equation model; willingness to consume; PLE-SEM (konsumpcja kultury cyfrowej; model równań strukturalnych; gotowość do konsumpcji; PLE-SEM)
DOI: 10.33226/1231-7853.2023.12.3
JEL: M31, D1, D9, B5, E

Źródło innowacji – jak centrum technologii i innowacji wzmacnia regionalny potencjał innowacyjny?

Fostering technology and innovation centres (TIC) is expanding globally; as a result, the concept of the capacity to be the source of innovation (CSI) is getting widespread attention. Four categories of CSI exist: CSI in knowledge, technology, industry, and system. The future development direction of China's TIC is examined by summarizing and contrasting the similarities and differences between three international TICs (Shanghai, Beijing, and Guangdong) and three regional TICs (Zhejiang, Hubei, and Liaoning) in China, in terms of policy texts, development positioning, and regional planning. All of that is done in order to investigate the relationship between the building of TIC and CSI. Additionally, based on the four different types of CSI, the corresponding improvement solutions are given.

Wzmacnianie roli centrów technologii i innowacji (technology and innovation centres – TIC) jest obserwowane na całym świecie. W efekcie coraz większe zainteresowanie wzbudza koncepcja zdolności do bycia źródłem innowacji (capacity to be the source of innovation – CSI). Istnieją cztery kategorie CSI – w zakresie wiedzy, technologii, przemysłu i systemu. Autorzy badają przyszły kierunek rozwoju chińskich TIC poprzez podsumowanie i zestawienie podobieństw i różnic pomiędzy trzema międzynarodowymi TIC (w Szanghaju, Pekinie i Guangdongu) i trzema regionalnymi TIC (w Zhejiangu, Hubei i Liaoningu) w Chinach, w kontekście polityki, pozycjonowania rozwoju i planowania regionalnego. Celem studium jest zbadanie związku pomiędzy tworzeniem TIC i CSI. Ponadto, opierając się na czterech różnych typach CSI, podano odpowiednie rozwiązania usprawniające.

Słowa kluczowe: technology and innovation centre; regional innovation capacity; source of innovation (centrum technologii i innowacji; regionalny potencjał innowacyjny; źródło innowacji)