Ekonomiczno-społeczne uwarunkowania konkurencyjności produkcji owczarskiej
Rok wydania: 2024
Miejsce wydania: Warszawa
Wydanie: I
Oprawa: miękka
Format: B5
Owce są nieodłącznie związane z życiem człowieka. Zostały udomowione jako pierwsze zwierzęta gospodarskie. Wraz z upływem czasu owce były w różny sposób użytkowane, w zależności od uwarunkowań przyrodniczych i społecznych. Wiele istniejących systemów produkcji owczarskiej ma charakter tradycyjny, niezmienny od kilkuset lat. Współcześnie owce dostarczają wielu cennych produktów oraz usług ważnych z punktu widzenia społeczno-gospodarczego, co też ma wpływ na uwarunkowania społeczno-ekonomiczne konkurencyjności produkcji owczarskiej.
Monografia jest wynikiem przemyśleń i reakcji autora na problemy związane z produkcją owczarską. Jest to działalność ważna, ale często społeczeństwo nie jest świadome roli owiec. Dlatego celem jest też wskazanie najważniejszych aspektów konkurencyjności dla produkcji owczarskiej w sposób bardzo kompleksowy. Autor ma nadzieję, że monografia przyczyni się do spopularyzowania wiedzy o znaczeniu owiec w życiu człowieka.
Problematyka książki dotyczy ważnych kwestii ekonomicznych, społecznych i środowiskowych. Autor słusznie przyjął założenie o potrzebie pokazania problemu konkurencyjności produkcji owczarskiej nie tylko w wąskim wymiarze ekonomicznym, ale także w powiązaniu z oceną roli owczarstwa we wdrażaniu koncepcji zrównoważonego rozwoju rolnictwa i obszarów wiejskich, dostarczaniu dóbr publicznych czy wypełnianiu funkcji kulturotwórczej. Uzasadniona jest także kompleksowa charakterystyka stanu owczarstwa w różnych regionach na świecie, bo jest to bardzo dobry punkt wyjścia do oceny miejsca produkcji owczarskiej w państwach Unii Europejskiej – a na tym tle – w Polsce. Praca jest najbardziej kompleksowym, naukowym ujęciem ekonomicznych problemów owczarstwa, z jakim miałem okazję dotąd się zetknąć.
Z recenzji prof. dr. hab. Adama Czudca
Monografia stanowi szerokie opracowanie dotyczące wielopłaszczyznowych aspektów produkcji owczarskiej w Polsce na tle produkcji światowej. Oparto ją na bardzo szerokiej literaturze tematu. Dokonano studiów piśmiennictwa dotyczących wszystkich aspektów produkcji owczarskiej w kraju i na świecie. Walorem monografii jest bardzo szerokie ujęcie tematu, uwzględniające uwarunkowania ekonomiczne (produkcja, konkurencyjność, opłacalność, potencjał rozwojowy) i społeczne (funkcje społeczno-kulturowe i środowiskowe). Nie spotkałam się dotychczas z tak szerokim ujęciem problemu badawczego. Wielopłaszczyznowe ujęcie problematyki owczarstwa stanowi o wysokiej przydatności publikacji dla nauki ekonomiczno-rolniczej, a także dla dydaktyki i praktyki gospodarczej. Jej odbiorcami mogą być pracownicy naukowi, studenci i doktoranci, a także instytucje administracji gospodarczej, decydenci związani z polityką rolną, jednostki doradztwa rolniczego, przedsiębiorcy oraz rolnicy.
Z recenzji prof. dr hab. Barbary Kutkowskiej
Kurier Inpost | 14 zł |
Kurier FedEX | 14 zł |
Inpost Paczkomaty | 14 zł |
Odbiór osobisty | 0 zł |
Darmowa dostawa | od 250 zł |
Darmowa dostawa w Klubie Książki | od 200 zł |